اخبار

دید سیاستگذاران و قانونگذاران توسعه‌ای نیست

دید سیاستگذاران و قانونگذاران توسعه‌ای نیست

مدیر‌عامل شرکت «‌زرین شاد سپاهان» در گفت‌‌و‌گو با «اقتصاد سبز»:

قوانین صادرات مربوط به 50 سال پیش است

اقتصادسبز آنلاین: هر‌چند که امسال به عنوان جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری شده است، اما به‌نظر می‌رسد که فقدان دید توسعه‌ای در بین مسئولان، سیاستگذاران و قانونگذاران، مانع بزرگی برای تحقق این شعار است. در واقع باید گفت که منش توسعه در کشورمان وجود ندارد و موضوعات و مسایل به دست کارشناسان باتجربه و خبره هم سپرده نمی‌شود. در همین حال برخی از قوانین صادراتی هم بسیار کهنه و نخ نما شده است و به‌رغم تمام گلایه مندی‌ها و مشکلاتی که ایجاد کرده، بر اجرای آنها اصرار عجیبی وجود دارد. در گفت و گویی که با سید علی اصغر طاهریان، مدیر عامل شرکت زرین شاد سپاهان انجام دادیم، به بررسی موانع جهش تولید و صادرات به‌ویژه در صنعت غذا پرداختیم که در ادامه می‌خوانید.

به ‌نظر شما مهم‌ترین موانعی که مانع جهش تولید در صنعت غذا می‌شوند، چیست؟
به‌طور کلی بر خلاف آن چیزی که دوستان شعار می‌دهند، در حال حاضر مشیت و برنامه بر اساس توسعه کشور وجود ندارد. دید سیاستگذاران و قانونگذاران اصلا توسعه‌ای نیست و متاسفانه منش توسعه در کشور وجود ندارد و حرف و درد تولیدکنندگان شنیده نمی‌شود.
در برخی از ادارات، کارشناسان باتجربه‌ای حضور دارند اما مدیران این مجموعه‌ها، واقعا جرات حرف زدن ندارند. متأسفانه در کشور ما وضعیت به‌گونه‌ای شده که اگر کسی کاری انجام دهد، به او وصله‌ای می‌چسبانند و اگر کاری انجام ندهد می‌گویند این فرد معصوم و خوب است و کاری نکرده است و روز‌به‌روز این جهالت در حال تکثیر است.

در زمینه صادرات با چه موانع و مشکلاتی روبرو هستید؟
یک قانونی در رابطه با صادرات گذاشته‌اند که مربوط به ۵۰ سال پیش است و می گویند زمانی‌که صادر می‌کنید، گمرک باید عدد عمده فروشی بازار را بگیرد و تقسیم بر دلار اعلام شده بانک مرکزی کند و آن ارزش صادراتی شود که بر اساس این، کالای خود را 2 دلار صادر می‌کنیم اما رفع تعهد ما 2.65 دلار است.
حال سوال این است که آیا پراید و سمند را هم همین گونه صادر می‌کنید و اگر پراید و سمند را هم به دلار نیمایی تبدیل کنید و صادر کنید، باید رفع تعهد آن معادل 2 ماشین بنز باشد که چنین چیزی امکان‌پذیر نیست؛ لذا باید بگویم که صنعت غذا حال خوبی ندارد. البته ما با تکیه بر توان داخلی و توان کارشناسان و اتحادی که در مجموعه‌ها وجود دارد، این معضلات را به سختی پاس می‌کنیم ولی تا یک حدی تحمل وجود دارد و متاسفانه هر روز این معضلات در حال افزایش است.

در رابطه با مجموعه زرین شاد توضیح بفرمایید که چه گروه کالایی تولید می کنید و چند نوع کالا دارید و برنامه توسعه‌تان چیست؟
عمدتاً تولید ما فرآورده‌های خشک لبنی پنیر و شیر خشک و فلایبرهای مختلفی که پایه آن لبنیات است را دربرمی گیرد و در کنار آن پنیر با برند «آنایار» هم تولید می‌کنیم.
برند شیر خشک ما Daily ferash است ولی در آینده تصمیم داریم که یک پالایشگاه مواد‌اولیه را راه‌اندازی کنیم.

در حال حاضر چند نوع محصول تولید می کنید؟
کل کالاهایی که تولید می‌کنیم، 39 رده دارد. بیش از ۹۰ درصد فرآورده‌های پودری ما صادر می‌شود و با توسعه‌هایی که می‌دهیم، ارزش افزوده‌ ما خیلی بهتر می‌شود. فقط چالش ما این است که این روند اشتباه بیش از این به اشتباه جلو نرود و یک جا متوقف شده و برگردد.

به اشتباه خیلی تأکید می‌کنید و اینکه گویا اقتصاد از ریل خارج است. اگر شما تصمیم‌گیر بودید، با چه اولویت‌هایی اقتصاد را به ریل خود برمی‌گرداندید؟
اگر هدف کلان کشورمان توسعه باشد، کار خیلی سختی نیست، زیرا معلم و تجربه داریم؛ پس می‌توانیم. خواهش من این است که دوستان بیشتر مطالعه کنند که چه کاری باید انجام دهند و از تجارب دیگران استفاده کنند که چگونه سنگاپور که یک کشور عقب افتاده بود، در حال حاضر پاسپورت آن با پاسپورت ژاپن برابری می‌کند و جزو کشورهای اول دنیا محسوب می‌شود.

برای این‌که ما به آنجا برسیم، چه کاری باید انجام دهیم؟
اول این‌که دید توسعه داشته باشیم و دوم کار را به متخصصان واگذار کنیم؛ یعنی درست است که مدیران سیاسی به طور مرتب تغییر می کنند ولی باید مدیران و کارشناسان باتجربه، صاحب نظر باشند.
سومین موضوع هم این است که سیستم‌ها، محاسبه یکدیگر را انجام دهند؛ بدین معنا که وقتی من با وزارت جهاد کشاورزی مشکل دارم، یک قوه قضاییه باشد که بتوانم به آن شکایت کنم و همه یکدست نباشند و مسایل در دست کارشناسان باشد.

منبع :eghtesadsabzonline.ir